Sinds enkele weken heeft Van den Haak TransMission een AED. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. We hopen het nooit nodig te hebben maar onze BHV’ers kunnen de AED inzetten.
Wat doet een AED?
Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. De AED geeft een elektrische schok en reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het toedienen van een elektrische schok is (in het geval van een hartstilstand) de enige manier om weer een normale hartslag op te wekken. Dit resetten noemen we defibrilleren.
Waarom een AED?
Bij reanimatie met een AED binnen 6 minuten na de hartstilstand, stijgen de overlevingskansen tot 70%. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk met de reanimatie te starten èn daarbij een elektrische schok toe te dienen. Snelle beschikbaarheid van een AED is daarom van levensbelang. Daarom hangt er nu een AED bij Van den Haak Transmission.